Irritatie over uitblijven onderzoek PFAS

 

Antwerps onderzoek: pfas bedreiging voor leven in Noordzee

 

Het hele ecosysteem in de Noordzee loopt mogelijk gevaar door de lozingen van pfas in de afgelopen jaren.
Dat concluderen onderzoekers van de Universiteit Antwerpen op basis van metingen die ze in 2018 hebben gedaan in jonge vis, krab en garnalen. De wetenschappers pleiten voor meer onderzoek.
Ze willen kijken naar de eventuele schade voor de mens en naar het eventuele aantasten van de voortplanting bij dieren als er te veel pfas in hun lijf zit....weergeven...



 

NPO Radio 1-bus week lang in Zeeuws-Vlaanderen over PFAS in de Westerschelde

Maandag 22 t/m vrijdag 26 mei, 20.00 uur, NPO Radio 1

Wat is PFAS? Waarom zit het in de Westerschelde?

En wat zijn de gevolgen daarvan? In de week van 22 mei staat de gele bus van het NPO Radio 1-programma
5 Dagen (NTR/PowNed) met presentatoren Jo van Egmond en Ajouad El Miloudi, en verslaggever Mirthe van der Drift in Zeeuws-Vlaanderen, over PFAS in de Westerschelde.

Er zit teveel PFAS in de Westerschelde.
Uit metingen komt naar voren dat het water en de vis wel veertig keer de toegestane wettelijke norm overschrijden.
Omdat deze stoffen vermoedelijk negatieve gevolgen voor de gezondheid hebben, heeft het RIVM anderhalf jaar geleden geadviseerd geen of zo weinig mogelijk vis uit de Westerschelde te eten. PFAS is vet- en waterafstotend en wordt gebruikt in bijvoorbeeld pannen en regenkleding.
Handig, maar het breekt niet af in het milieu en door het te eten, kan het in ons lichaam komen.
Omwonenden van een van de bedrijven die verantwoordelijk zijn voor de uitstoot, het net over de grens gevestigde chemiebedrijf 3M, krijgen nu een schadevergoeding.
Zij hebben hoge niveaus aan PFAS in hun bloed. De Nederlandse overheid overweegt nu ook een rechtszaak tegen 3M te starten.

5 Dagen reist af naar de Westerschelde om te praten met bewoners, vissers en andere gedupeerden.
Welke gevolgen heeft PFAS? Is het inderdaad een onzichtbare sluipmoordenaar?
Voor veel ondernemers staat het hoogseizoen voor de deur, hoe gaan zij om met de angst die is ontstaan voor PFAS?

Op maandag is Ko Dieleman te gast. Hij en zijn zoon zijn allebei gepassioneerde garnalenvissers maar moesten hun werk stilleggen.

Dinsdag zijn de Vrouwen van Nu, afdeling Zeeland, te gast.
Zij maken zich grote zorgen en zijn een campagne gestart om mensen bewust te maken van de gevaren van PFAS.

Op woensdag komt hobbyvisser Piet Scheerders aan het woord.
Hij heeft zelf een hoog niveau PFAS in zijn bloed en wil dat er een bevolkingsonderzoek komt voor mensen uit de omgeving.

Ook gepensioneerd huisarts Fer Helmers maakt zich zorgen en komt aan het woord. Donderdag spreekt 5 Dagen met het Belgische gezin Verstraete dat de rechtszaak tegen 3M heeft gewonnen en vrijdag vertelt een aantal ondernemers over het komend seizoen, onder wie Frans Borgo; hij is directeur van een bedrijf in zeegroenten.

5 Dagen live over PFAS in de Westerschelde, vanuit Zeeuws-Vlaanderen. Maandag 22 mei, dinsdag 23 mei, woensdag 24 mei, donderdag 25 mei en vrijdag 26 mei van 20.00 tot 20.30 uur op NPO Radio 1. Zie ook de website van 5 Dagen.

 

Noot voor de redactie: meer informatie, contactgegevens en foto's van de presentatoren, de bus en het 5 Dagen-logo in hoge resolutie: zie de perssite van 5 Dagen

 

Omwonenden Hedwigepolder: 'Het is wat het is, we kijken nu vooruit'

Nu de graafmachines de dijk aan de Westerschelde van zowel de Prosper- als de Hedwigepolder hebben weg geknaagd, kan het water gaan en komen in wat eens eens vruchtbaar landbouwgebied was. Het Zeeuwse provinciebestuur en de zogenoemde 'streekholders', inwoners en belanghebbenden, willen nu vooruit kijken: "Want het heeft geen zin om te blijven treuren."
 
 
Gedeputeerde Anita Pijpelink zegt zich nietig te voelen wanneer ze bij de grenspaal staat die het project Prosper/Hedwigepolder opdeelt in een Nederlands - en Belgisch deel. Ze kijkt uit over de 470 hectare natte natuur, waar ooit landbouwgrond lag. Ze snapt dat mensen die zich tot op heden hebben afgezet tegen het ontpolderen met afgrijzen spreken over 'een met chemicaliën vervuilde blubberbak'. Pijpelink: "Maar vraag je het aan de vogels die nu al hun weg hier naartoe hebben gevonden dan zullen die het zien als een zelfbedieningsrestaurant."

Het had anders gemoeten

Het tekent de blik van Pijpelink, die vooruit is gericht. Niet dat ze niet wil terugkijken, want: "De manier waarop dit gegaan is heeft veel mensen pijn gedaan, en verdriet bezorgd. Daar sluit ik mijn ogen niet voor. Dat had anders gemoeten." Maar nu, na twintig jaar getouwtrek, het Westerscheldewater vrij spel heeft in de voormalige polder, wil de gedeputeerde laten zien dat er kansen zijn voor niet alleen de natuur, maar ook voor de mensen uit de buurt, de 'streekholders'.
Martine van Wesemael is zo'n streekholder. Ze heeft een boerenbedrijf achter de dijken van het Land van Saeftinghe, en vindt nog steeds dat de Hedwige polder had moeten blijven: "Wij maakten gebruik van die grond, verbouwden er producten op. Het onderwater laten lopen is een gruwelijk ervaring geweest."

Impuls voor het gebied

Maar het is wat het is, zo ziet Van Wesemael de realiteit onder ogen. "En het heeft geen zin om te treuren", zegt ze. "We kunnen beter het beste ervan maken." Dus heeft ze zich ingeschreven op de mogelijkheid om de horeca te verzorgen op de enorme panoramaheuvel die vlak naast de Sieperdadijk verrijst en waar een radartoren op wordt gebouwd. Ook zijn er meerdere streekholders die samen een plan hebben gemaakt om hun producten te verkopen en op andere manieren het natuurgebied Groot-Saeftinghe een sociaal-economische impuls voor het gebied te laten worden.

Boerenhart huilt nog een beetje

Wesemael: "Het is van groot belang om nu vooruit te kijken. We zitten hier in een prachtig gebied, en we hebben prachtige producten. Laten we ons daar op richten." En toch, wanneer ernaar gevraagd wordt, geeft ze met zachte stem toe dat wanneer ze de lege vlakte ziet waar het water langzaam naar binnen kruipt, het boerenhart nog steeds een beetje huilt.

Hoe komt dat? Omdat die verhuisd zijn vanaf de rechteroever. 
Moet daarom dan het Saeftingedok ?? Dat is zand in de ogen strooien.
Ga naat Menu: Standplaats Hedwige ( rechts rode kolom).
of....

http://www.standplaats-hedwige.info/

 

Toeretappe 2020 door beroemdste polder van Europa?

Klik op Standplaats Hedwige in het rode vak rechts en ga naar Column ........

 

 Lees de column van dhr Robesin over Antwerpen, over de Vlaamse regering en de reacties van de Hulster, de Zeeuwse en de Nederlandse bestuurslui. 

http://www.standplaats-hedwige.info/#!column/wmc0n

Wij lazen in dagblad De Stem op donderdag 9 juni 2016

 De Cloedt blijft onteigening aanvechten    MIDDELBURG

Rechtbank beslist dat onteigening van de Hertogin Hedwigepolder door mag gaan. Raadsman verwacht dat de eigenaar zich blijft verzetten.

Eigenaar Géry de Cloedt legt zich zo goed als zeker niet neer bij de beslissing van de Middelburgse rechtbank. Die bepaalde gisteren dat zijn Hertogin Hedwigepolder onteigend mag worden.

Raadsman Jan-Frans de Groot zegt in een reactie dat De Cloedt hoogstwaarschijnlijk in cassatie gaat bij de Hoge Raad. Bovendien verwacht hij dat de Nederlandse overheid wel zal willen overleggen omdat de uitkomst van de cassatie beslist geen gelopen race is. "De Middelburgse rechters laten zich in hun vonnis zeer kritisch uit over de door de Staat gevoerde procedures." Volgens het vonnis mag de Staat doorgaan met de onteigening van de Hedwigepolder zodat hij ontpolderd kan worden. De Cloedt is tegen ontpoldering. Maar als dat onontkoombaar is, wil hij zijn grond in eigendom houden en het project zelf uitvoeren. De Staat stapte daarop naar de rechter.

De rechtbank oordeelt dat het besluit tot onteigening niet onrechtmatig is en dat de procedure voldoende correct is doorlopen. Ook stelt de rechtbank vast dat De Cloedt de ontpoldering wel zelf wil uitvoeren, maar op kosten van de Staat. Volgens de rechter kan niet van de Staat worden verlangd dat deze geld geeft aan De Cloedt zodat hij zelf kan ontpolderen. ,,Onder andere", aldus de rechtbank, ,,omdat het gaat om waterstaatswerken die ook bescherming moeten bieden tegen hoog water. Bovendien moeten die natuur en dijken worden beheerd. Daarover zou de Staat, als De Cloedt eigenaar blijft van de grond, geen directe zeggenschap hebben, maar steeds afhankelijk zijn van overeenstemming met de grondeigenaar."

Volgens De Groot vindt De Cloedt dat onbegrijpelijk. "Waarom zou hij de uitvoering uit eigen zak moeten betalen, terwijl de Staat daarvoor een ruime vergoeding van Vlaanderen heeft gekregen?"

Als De Cloedt in cassatie gaat kan het tot anderhalf jaar duren voor er een definitieve beslissing valt. Al die tijd mag er niet onteigend worden, noch worden begonnen met de voorbereidingen van ontpoldering. Volgens een verdrag uit 2005 zou Nederland de Hedwigepolder onder water zetten. Vanuit Zeeland kwam daar veel verzet tegen. De Europese Commissie kwam eraan te pas om Nederland erop te wijzen dat het land z'n afspraken met België moest nakomen.

Rechtbank oordeelt dat het besluit tot onteigening niet onrechtmatig is

WENNEN DOETHETNOOIT...!

- Johan Robesin

Nu zien wij knarsentandend toe hoe België  

ons “getraineer” afstraft met blokkades.

 

zie Standplaats Hedwige   Column 

http://www.standplaats-hedwige.info/#!column/wmc0n

Op de hoogte blijven