NPO Radio 1-bus week lang in Zeeuws-Vlaanderen over PFAS in de Westerschelde

Maandag 22 t/m vrijdag 26 mei, 20.00 uur, NPO Radio 1

Wat is PFAS? Waarom zit het in de Westerschelde?

En wat zijn de gevolgen daarvan? In de week van 22 mei staat de gele bus van het NPO Radio 1-programma
5 Dagen (NTR/PowNed) met presentatoren Jo van Egmond en Ajouad El Miloudi, en verslaggever Mirthe van der Drift in Zeeuws-Vlaanderen, over PFAS in de Westerschelde.

Er zit teveel PFAS in de Westerschelde.
Uit metingen komt naar voren dat het water en de vis wel veertig keer de toegestane wettelijke norm overschrijden.
Omdat deze stoffen vermoedelijk negatieve gevolgen voor de gezondheid hebben, heeft het RIVM anderhalf jaar geleden geadviseerd geen of zo weinig mogelijk vis uit de Westerschelde te eten. PFAS is vet- en waterafstotend en wordt gebruikt in bijvoorbeeld pannen en regenkleding.
Handig, maar het breekt niet af in het milieu en door het te eten, kan het in ons lichaam komen.
Omwonenden van een van de bedrijven die verantwoordelijk zijn voor de uitstoot, het net over de grens gevestigde chemiebedrijf 3M, krijgen nu een schadevergoeding.
Zij hebben hoge niveaus aan PFAS in hun bloed. De Nederlandse overheid overweegt nu ook een rechtszaak tegen 3M te starten.

5 Dagen reist af naar de Westerschelde om te praten met bewoners, vissers en andere gedupeerden.
Welke gevolgen heeft PFAS? Is het inderdaad een onzichtbare sluipmoordenaar?
Voor veel ondernemers staat het hoogseizoen voor de deur, hoe gaan zij om met de angst die is ontstaan voor PFAS?

Op maandag is Ko Dieleman te gast. Hij en zijn zoon zijn allebei gepassioneerde garnalenvissers maar moesten hun werk stilleggen.

Dinsdag zijn de Vrouwen van Nu, afdeling Zeeland, te gast.
Zij maken zich grote zorgen en zijn een campagne gestart om mensen bewust te maken van de gevaren van PFAS.

Op woensdag komt hobbyvisser Piet Scheerders aan het woord.
Hij heeft zelf een hoog niveau PFAS in zijn bloed en wil dat er een bevolkingsonderzoek komt voor mensen uit de omgeving.

Ook gepensioneerd huisarts Fer Helmers maakt zich zorgen en komt aan het woord. Donderdag spreekt 5 Dagen met het Belgische gezin Verstraete dat de rechtszaak tegen 3M heeft gewonnen en vrijdag vertelt een aantal ondernemers over het komend seizoen, onder wie Frans Borgo; hij is directeur van een bedrijf in zeegroenten.

5 Dagen live over PFAS in de Westerschelde, vanuit Zeeuws-Vlaanderen. Maandag 22 mei, dinsdag 23 mei, woensdag 24 mei, donderdag 25 mei en vrijdag 26 mei van 20.00 tot 20.30 uur op NPO Radio 1. Zie ook de website van 5 Dagen.

 

Noot voor de redactie: meer informatie, contactgegevens en foto's van de presentatoren, de bus en het 5 Dagen-logo in hoge resolutie: zie de perssite van 5 Dagen

Categorie├źn

Op de hoogte blijven