Provincie Zeeland: 'Meld schade PFAS'

Provincie Zeeland roept mensen en bedrijven op om zich te melden wanneer ze denken financiële schade te hebben ondervonden door PFAS. De provincie wil op die manier een beeld krijgen van de schade die in Zeeland is ontstaan door de chemicaliën. Het is nog niet zeker of die verliezen ook echt vergoed worden.

De 3M fabriek bij Antwerpen heeft jarenlang voor vervuiling gezorgd© Omroep Zeeland
Vandaag bespraken minister Mark Harbers en staatssecretaris Vivianne Heijnen, beide van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, het PFAS-dossier met gedeputeerde Dick van der Velde. Al eerder werd bekend dat de overheid onderzoekt of (een deel van) de door PFAS geleden schade te verhalen is op de vervuilers, zoals fabrikant 3M en afvalverwerker Indaver bij Antwerpen.

Wie heeft schade geleden?

Daarom moet nu worden vastgesteld wie er denkt schade, nadeel of verlies te hebben geleden van de vervuiling. Zoals vissers die niet meer op de Westerschelde kunnen vissen omdat het RIVM heeft afgeraden om vis en garnalen uit de Westerschelde te eten, vanwege de hoge gehaltes PFAS.
Waarom zijn PFAS schadelijk?
PFAS zijn chemicaliën die in enorm veel dingen gebruikt worden vanwege hun kwaliteiten. Ze zijn vochtwerend, vuilafstotend en bijna niet afbreekbaar. Dat maakt ze ook gevaarlijk omdat ze in het milieu, en in mens en dier opstapelen en gelinkt worden aan ziektes.
Ook uit Nederland komt PFAS in de Westerschelde, onder meer door Sabic in Bergen-op-Zoom© Omroep Brabant

Hulp vanuit Provincie Zeeland

Wie denkt dat er economische schade is veroorzaakt door PFAS, maar dat niet zeker weet en zich afvraagt hoe hier mee om te gaan, kan op 3 of 7 maart terecht bij een medewerker van de provincie. Aanmelden kan op hetzelfde e-mailadres als hierboven.

Op de hoogte blijven