ONTROERENDE VERHALEN.
op de Nieuwjaarsbijeenkomst in Westdorpe 30 jan 2016

BOEIENDE LZEZING IN WESTDORPE OP 30 JANUARI VAN DE SCHRIJVER VAN het boek
mijn hofDIT IS MIJN HOF dhr Chris de Stoop.

In het kort samengevat:

De Hedwigepolder, de beroemdste polder van de lage landen, op de Zeeuwsch-Vlaamse grens, moet en zal onder water worden gezet.

Deze polder is symbool geworden voor het oude boerenland dat moet wijken voor nieuwe natuurgebieden. Dit raakt de bevolking diep in de ziel.

Schrijver Chris de Stoop, boerenzoon uit de streek, keert terug naar de ouderlijke hoeve, die van de ene op de andere dag leeg is komen te staan.

Terwijl hij de boerderij bestuurt, ziet hij hoe het landschap om zich heen verandert.

De auteur ziet om naar het boerenleven dat het land maakte tot wat het was, duizend jaar lang.

En hij kijkt met verbijstering naar het geradbraakte land dat het geworden is.


polder.natuur.Waasland.haven

Want in de grensstreek van Zeeuws-Vlaanderen en België worden boerderijen onteigend en waardevol cultuurland (in Nederland o.a. de Hedwigepolder) onder water gezet als 'natuurcompensatie' voor de uitbreiding van de havens van Antwerpen.

Dat dit de inwoners van het gebied niet onberoerd laat is voor de hand liggend: de door overheid en 'de Groenen' afgedwongen maatregelen zijn voor hen vaak onbegrijpelijk: rijke akkergrond worden schrale moerassen, bewoners moeten verdwijnen.

Chris de Stoop, afkomstig uit de streek, verhaalt over de ONDERGANG  van het eigen familiebedrijf, gekoppeld aan de verwoesting van de streek.

Niet alleen landschap en bedrijven worden verwoest, maar ook de sociale structuur en de gemeenschap gaan ten onder. Het boek, geschreven in literaire stijl, vertelt zowel het persoonlijk verhaal van de schrijver, als het verhaal van een land dat ooit de trots van de bewoners was, maar dat nu door politiek en economie ten onder dreigt te gaan. Deze mengeling van non-fictie en roman geeft de lezer inzicht in de vaak pijnlijke strijd tussen streekbewoners en overheid.


De hele zaal was doodstil en geroerd door zijn voordracht, zijn woordkeuze en zijn bewogen meeslepende stem. Juist de medestanders van Red Onze Polders konden zich inbeelden in zijn gevoelens , die zij vanuit hun milieu, hun afkomst in hun ziel raakten.

Ga het boek lezen en geef gehoor aan de roep van de schrijver:

koop


BLIJF REBELS, BLIJF JE STEM VERHEFFEN TEGEN HET ONRECHT,

GEEF JE NIET GEWONNEN.


LUCTOR ET EMERGO

P.S.

Laatste Zeeuwse lezingen van Chris de Stoop over ‘Dit is mijn hof’: 

15 februari om 19 u 30 in Meliskerke in boekhandel De Boekenmolen

17 februari om 20 u in Hulst in Café De Jonkheer