DRINGENDE OPROEP

Wij doen een dringende oproep aan politici en alle betrokkenen , EN ZEKER AAN HET KOMEND PAARS BEWIND , om daadwerkelijk een duurzame oplossing te bewerkstelligen rond het Westerschelde ontpolderingdossier.

Met EEN NIEUW KABINET in het vooruitzicht pleiten wij voor een andere vernieuwende aanpak die recht doet aan alle belanghebbenden.
Om dit mogelijk te maken stellen wij een radicale beleidsaanpassing voor, waarin de nieuwste inzichten naar voren komen en waarbij het besluitvormingsproces met inspraak van de bevolking een win-win oplossing garandeert.

PROBLEEMSTELLING!

Sedert 1992 is een machtstrijd gaande om de toegankelijkheid te borgen van de haven van Antwerpen, de veiligheid te waarborgen en de vermeende teloorgang van natuur in de Westerschelde te stoppen.
Jarenlang zijn - ondertussen verouderde - compromissen gesloten.
Begin van deze eeuw slaan de haven- en
natuurorganisaties de handen ineen en komen met forse ontpolderingsplannen met als resultaat dat de haven kan baggeren en de natuurorganisaties, in ruil, een aantal “speeltjes” krijgen.
Diverse wetenschappers zetten grote vraagtekens
bij de effectiviteit.
Er ontstaat veel onrust over deze benadering onder de Zeeuwse bevolking die nimmer over deze voornemens
zijn geraadpleegd.
Hun bezwaren krijgen geen gehoor bij een politieke meerderheid.

Veel Zeeuwen voelen zich zeer actief betrokken bij de natuur en de cultuurhistorie van Zeeland.
Zij geven dat dagelijks al vorm en
inhoud door o.a. instandhouding van het cultureel erfgoed, de leefbaarheid van inheemse dieren te bevorderen, oude struwelen te behouden enz.
Maar wijzen af dat haar bewoners worden verdreven van hun gronden en werkeloos worden gemaakt door geldverslindende projecten te creeëren om tegemoet te komen aan de wens van een groepering natuurliefhebbers, die vanuit hun achtertuin graag beslissen over de situaties ver van hun bedstee. .

Natuurlijk vragen in het omvangrijke dossier van de Hedwige Polder echte veiligheid en echte volksgezondheid grote aandacht.
Nieuwe thema’s
komen op het netvlies, denk bijvoorbeeld aan slinkende landbouwarealen en bijbehorende speculaties met voedselprijzen etc.
Want voor de  aanleg en onderhoud van bestaande en nieuwe natuur zijn de financiën te  beperkt geworden.
De uitgaven voor de echte problemen zoals volksgezondheid, pensioenen, openbare veiligheid en een financieel gezond Europa zijn belangrijker!