De berichtgeving over de Hedwigepolder is dikwijls eenzijdig en er worden ook  een aantal zaken weggelaten, die daardoor een ander beeld zouden geven.

Hieronder een  samenvatting van het schrijven van :Ingenieur  W.B.P.M. Lases uit Tiel. Waterbouwkundige.

Kort samengevat:
Scheldeverdragen.
De Eerste Kamer keurde  eind 2007 de verdragen enkel goed, als er een alternatief voor de Hedwigepolder gevonden zou worden. Mevr.Verburg verklaarde dat Minister-president Peters hier welwillend tegenover stond. Commissie Nijpels negeerde  alternatieven.
Verdiepingen.
De eerste grote verdiepingen vanaf 1970 gaven de grootste impact. Grote zoutwaterindringing .
Door ontpolderen ontstaat geen herstel maar alles wordt nog zouter,daar waar voorheen er zoewatercultuur was.  Antwerpen pampert de natuurbeweging om het Saeftingedok door te kunnen trekken naar de Prosper-en Hedwigepolder. De “natuur” mag dan weer opschuiven.
Vernietiging van land en de gevolgen.
De Hedwigepolder is in deze vorm een nog jonge polder. Daarvoor heette dat land de" Luijs- of  Leijspolder" en was ook een deel van de Grote Doelpolder. Het is dus altijd een hoge rug in het land geweest, zoals de Kauter in Nieuw-Namen. Ook tijdens de 80 jarige oorlog, toen Hollanders en Spanjaarden Zeeuwsch-Vlaanderen voor 80% onder water hebben  gezet, bleef dat gebied droog ( de polder KAN dus niet volstromen) .
Het is altijd ZOET geweest. Zal  dus eerst moeten worden uitgediept! (Verzilting voor het achterland)
Hoe kun je nu van HERSTEL spreken als het verandert  in bagger en slik vervuild door afwater uit steden en fabrieken??
De Hedwigepolder, zo ver landinwaarts, is in dit verband de meest ongelukkige locatie om getijden natuur te maken. Er is niets natuurlijks aan.
Het vernietigt alleen maar de bestaande natuur voor de hobby.van natuur-amateurs
De term moet dus niet zijn teruggeven aan de natuur, maar weggeven aan de zee!

Het volledig schrijven kunt u vinden op onze website onder de kop Persberichten

Op de hoogte blijven